För dig i behov av hjälp

Blogg, Tips

Det du behöver veta om RUT- och ROT avdrag

Många av oss har lätt för att blanda ihop RUT- och ROT-avdrag. I det här inlägget kommer vi att gå igenom det viktigaste du behöver veta för att du i framtiden ska kunna använda dem på ett korrekt sätt. Du kan använda avdragen för till exempel hushållsnära tjänster – läs mer här.

Rutavdrag

Du kan använda RUT-avdraget för hushållsnära tjänster och det uppgår till max 75 000 kronor per person och år. RUT-avdraget är på 50 procent av kostnaden för arbetet som utförs, dock kan det inte användas till materialkostnader utan det är endast själva arbetet. Företaget som är anlitat för att utföra arbetet är de som ansöker om RUT-avdrag och det är alltså inget du behöver göra själv. Läs mer om hur du maxar dina avdrag.

Rotavdrag

ROT-avdraget är på 30 procent och du kan använda totalt 50 000 kronor per år – det kan användas på tjänster som reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Du behöver betala skatt för att kunna använda avdraget och företaget som gör jobbet kan aldrig använda mer ROT än vad du betalat i skatt under kalenderåret. Samma sak gäller här, företaget som utfört arbete ansöker om avdraget hos Skatteverket och blir de godkänt kommer du få de förifyllt i din deklaration. Klicka här för mer information.

Comments are disabled.